Slimme belastingstrategieën voor particuliere beleggers

JJelle 12 november 2023 07:06

Als particuliere belegger kan je te maken krijgen met verschillende belastingen, zoals vermogensbelasting en dividendbelasting. Het is daarom van belang om slimme belastingstrategieën te kennen en toe te passen. Daarom geven we je in dit artikel een aantal nuttige tips.

Beleggen in belastingvrije producten

Er zijn diverse beleggingsproducten waarbij je geen belasting betaalt over je rendement. Een voorbeeld hiervan is de spaarrekening, waarbij je geen vermogensbelasting betaalt tot een bepaald bedrag. Ook zijn er enkele beleggingsfondsen waarbij je geen dividendbelasting betaalt.

Gebruik maken van belastingvoordelen

Diverse beleggingsproducten kennen specifieke belastingvoordelen. Zo kan je bijvoorbeeld je inleg op een pensioenrekening aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting.

Verschuif je vermogen

Je kan overwegen om een deel van je vermogen over te zetten naar een BV. In een BV betaal je immers geen vermogensbelasting, maar vennootschapsbelasting. Deze belasting is in veel gevallen lager dan de vermogensbelasting.

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de belangrijkste belastingstrategieën voor particuliere beleggers:

Strategie Omschrijving
Beleggen in belastingvrije producten Beleggen in producten waarover je geen belasting betaalt.
Gebruik maken van belastingvoordelen Profiteer van de specifieke belastingvoordelen die bepaalde beleggingsproducten bieden.
Verschuif je vermogen Overweeg om een deel van je vermogen over te zetten naar een BV om zo minder belasting te betalen.

Het is van belang dat je altijd afgewogen beslissingen maakt en je goed laat informeren over de mogelijke fiscale gevolgen van je keuzes. Je kunt altijd een belastingadviseur raadplegen als je vragen hebt over je specifieke situatie. Onthoud dat elke situatie uniek is en dat wat voor de één werkt, niet per se voor de ander hoeft te werken. Daarom is het altijd van belang om je goed in te lezen en te laten adviseren voordat je een beslissing neemt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.