Pensioen en belastingen: wat je moet weten

JJelle 22 augustus 2023 10:17

Als het gaat om je pensioen en belastingen, zijn er nogal wat zaken om rekening mee te houden. In dit artikel duiken we in de wereld van belastingvoordeel, fiscale regels en tips die je kunnen helpen om je belastingaangifte na pensioen te navigeren.

Belastingvoordeel pensioen

Een belangrijk aspect om te begrijpen is het belastingvoordeel van pensioen. De inleg die je doet in je pensioenpot is namelijk aftrekbaar van je belastbaar inkomen. Dit betekent dat je minder belasting betaalt als je geld in je pensioen stopt. Let wel, je betaalt later belasting wanneer je het pensioen gaat uitkeren.

Fiscale regels voor pensioenen

Er zijn bepaalde fiscale regels waar je je aan moet houden wanneer je met pensioen gaat. Zo moet je pensioen uiterlijk ingaan op de dag dat je de AOW-leeftijd bereikt. Daarnaast zijn er regels over hoeveel je jaarlijks mag opnemen. Deze regels zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat je pensioenpot lang genoeg meegaat.

Belasting en pensioenopbouw

Als het gaat om de belasting en pensioenopbouw, zijn er ook enkele belangrijke punten om op te merken. Eén daarvan is dat de premies die je betaalt voor je pensioenopbouw fiscaal aftrekbaar zijn. Dit betekent dat je minder belasting betaalt over het deel van je inkomen dat je in je pensioen investeert.

Belastingtips voor pensioen

Hier zijn enkele belastingtips die je kunnen helpen om het meeste uit je pensioen en belastingen te halen:

  • Maak gebruik van de jaarruimte: Dit is het bedrag dat je mag inleggen in je pensioen met belastingvoordeel.
  • Overweeg een lijfrente: Met een lijfrente krijg je een vaste uitkering voor een bepaalde periode. De inleg is belastingvrij en de uitkering is belast.

Belasting na pensioen

Na je pensionering verandert je belastingplicht. Zo betaal je minder belasting dan tijdens je werkzame leven. Je pensioeninkomen bestaat uit AOW, pensioen van je werkgever en eventueel aanvullend pensioen. Over dit inkomen betaal je inkomstenbelasting. Hoeveel dit is, hangt af van je totale inkomen en de belastingschijf waarin je valt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.