Overzicht van de belastingvoordelen voor huiseigenaren

JJelle 10 augustus 2023 15:47

Als huiseigenaar in Nederland krijg je te maken met verschillende belastingvoordelen. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn, zodat je optimaal kunt profiteren. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste belastingvoordelen die je als huiseigenaar kunt hebben.

Hypotheekrenteaftrek

Een van de bekendste belastingvoordelen voor huiseigenaren is de hypotheekrenteaftrek. De rente die je betaalt over je hypotheek is in veel gevallen aftrekbaar van je belastbaar inkomen. Dit betekent dat je minder belasting hoeft te betalen.

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait is een bedrag dat je bij je inkomen moet optellen. Dit bedrag is een percentage van de WOZ-waarde van je woning. Hoewel dit klinkt als een nadeel, is er ook een voordeel aan verbonden: als het eigenwoningforfait hoger is dan de aftrekbare kosten, kun je het verschil aftrekken van je belastbare inkomen.

Aftrekposten voor huiseigenaren

Er zijn een aantal kosten die je als huiseigenaar mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Denk hierbij aan financieringskosten, zoals notariskosten en kosten voor de hypotheekadviseur. Maar ook bepaalde onderhoudskosten, zoals de kosten voor het schilderen van de buitenkant van je huis, zijn aftrekbaar.

Hieronder vind je een tabel met een overzicht van de belangrijkste aftrekposten voor huiseigenaren:

Aftrekpost Uitleg
Hypotheekrenteaftrek De rente die je betaalt over je hypotheek is aftrekbaar.
Eigenwoningforfait Als het eigenwoningforfait hoger is dan de aftrekbare kosten, kun je het verschil aftrekken.
Financieringskosten Kosten voor de notaris en hypotheekadviseur zijn aftrekbaar.
Onderhoudskosten Bepaalde onderhoudskosten, zoals het schilderen van de buitenkant van je huis, zijn aftrekbaar.

Het is belangrijk om te weten dat de regels rondom belastingvoordelen kunnen veranderen. Raadpleeg daarom altijd een belastingadviseur of de Belastingdienst voor het meest actuele overzicht.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.