Investeren in obligaties: een inleiding

IIris 15 augustus 2023 16:03

Als je denkt aan investeren, denk je waarschijnlijk eerst aan aandelen. Maar er is nog een andere, minder risicovolle investeringsoptie: obligaties. Investeren in obligaties kan een goede manier zijn om je beleggingsportefeuille te diversifiëren en risico's te beperken. Maar hoe werkt het precies? En wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel duiken we in de wereld van obligaties.

Wat zijn obligaties?

Obligaties zijn in wezen leningen die je aan bedrijven of overheden geeft. In ruil voor je investering krijg je na een bepaalde tijd je geïnvesteerde bedrag terug, plus rente. Het rendement op obligaties is meestal lager dan dat op aandelen, maar het risico is ook minder.

Er zijn verschillende soorten obligaties, waaronder:

  • Overheidsobligaties: deze worden uitgegeven door de overheid en worden als zeer veilig beschouwd.
  • Bedrijfsobligaties: deze worden uitgegeven door bedrijven. Ze hebben een hoger rendement, maar ook een hoger risico.
  • Inflatiegelinkte obligaties: deze geven een rendementspercentage dat gelijk is aan de inflatie.

Hoe te investeren in obligaties

Investeren in obligaties kan op verschillende manieren. Je kunt individuele obligaties kopen, of je kunt investeren in een obligatiefonds. Een obligatiefonds is een verzameling van verschillende obligaties, wat helpt bij het spreiden van risico's.

Het kopen en verkopen van obligaties gebeurt meestal via een beleggingsplatform of broker. Het is belangrijk om de kosten en voorwaarden van verschillende platforms te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Risico's en rendement

Investeren in obligaties brengt risico's met zich mee. Het grootste risico is dat de uitgever van de obligatie failliet gaat. In dat geval kun je een deel of zelfs al je geïnvesteerde geld verliezen.

Het rendement op obligaties is meestal lager dan dat van aandelen, maar het is ook minder volatiel. Met obligaties krijg je een vooraf afgesproken rente, die je als 'coupons' ontvangt. Deze coupons vormen het rendement op je investering.

Hier is een voorbeeld van het berekenen van het rendement op obligaties:

Investering Rente Coupon Eindwaarde
€1000 2% €20 €1020

In dit voorbeeld investeer je €1000 in een obligatie met een rente van 2%. Aan het einde van de looptijd ontvang je €1020 terug: je oorspronkelijke investering plus €20 aan rente.

Investeren in obligaties kan een goede manier zijn om risico's te spreiden en een stabiel rendement te krijgen. Het is echter belangrijk om te weten dat er risico's aan verbonden zijn en dat het rendement lager is dan dat van aandelen. Maar met de juiste kennis en strategie kunnen obligaties een waardevolle aanvulling zijn op je beleggingsportefeuille.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.