Investeren in ETF's: een uitgebreide gids

JJelle 26 september 2023 16:12

ETF's, of Exchange Traded Funds, zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden onder beleggers. Ze bieden een eenvoudige manier om je portfolio te diversifiëren en kunnen een lager risico opleveren dan individuele aandelen. Maar hoe begin je eigenlijk met beleggen in ETF's? In deze gids leggen we alles uit.

Wat zijn ETF's?

ETF's zijn fondsen die op de beurs worden verhandeld. Ze zijn ontworpen om de prestaties van een specifieke index of sector te volgen. Dit kan bijvoorbeeld de AEX-index zijn, of een sector zoals technologie of gezondheidszorg. In plaats van te proberen de markt te verslaan, proberen ETF's simpelweg de prestaties van hun gekozen index of sector te evenaren.

Voordelen van het investeren in ETF's

Investeren in ETF's kan verschillende voordelen hebben. Ten eerste bieden ze diversificatie. Omdat een ETF aandelen van verschillende bedrijven bevat, ben je niet afhankelijk van de prestaties van één enkel bedrijf. Ten tweede zijn ETF's transparant. Je kunt altijd zien in welke aandelen de ETF investeert. Ten derde zijn ze flexibel. ETF's kunnen op elk moment van de dag worden gekocht of verkocht, net als individuele aandelen.

Verschillende soorten ETF's

Er zijn veel verschillende soorten ETF's. Sommige volgen een bepaalde index, terwijl andere zich richten op een specifieke sector. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Index-ETF's: Deze ETF's volgen een specifieke index, zoals de AEX of de S&P 500.
  • Sector-ETF's: Deze ETF's richten zich op een specifieke sector, zoals technologie of gezondheidszorg.
  • Commodity-ETF's: Deze ETF's investeren in commodities zoals goud of olie.
  • Internationale ETF's: Deze ETF's investeren in aandelen van bedrijven buiten je eigen land..

Hoe te investeren in ETF's

Nu we de basis hebben besproken, hoe begin je dan eigenlijk met investeren in ETF's? Het proces is vrij eenvoudig.

  1. Bepaal je investeringsdoelen: Denk na over wat je hoopt te bereiken met je investering. Wil je groei op lange termijn, of ben je meer geïnteresseerd in kortetermijnwinsten?
  2. Kies een broker: Er zijn veel brokers die het kopen en verkopen van ETF's aanbieden. Kies een broker die bij jouw behoeften past.
  3. Kies je ETF's: Doe onderzoek naar de verschillende ETF's die beschikbaar zijn. Kijk naar hun prestaties in het verleden, de sector of index die ze volgen, en de kosten die ze in rekening brengen.
  4. Maak je aankoop: Zodra je hebt bepaald welke ETF's je wilt kopen, ga je naar de website van je broker en maak je de aankoop.

Investeren in ETF's kan een geweldige manier zijn om je portfolio te diversifiëren en mogelijk je rendement te verhogen. Met deze gids heb je hopelijk een beter idee gekregen van hoe je kunt beginnen met investeren in ETF's.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.