Hoe je duurzaam kunt beleggen: een overzicht

JJelle 2 december 2023 07:06

Wil je je geld op een verantwoorde en duurzame manier laten groeien? Dan is duurzaam beleggen iets voor jou. In dit artikel leggen we uit wat duurzaam beleggen inhoudt, welke voordelen het heeft en hoe je kunt beginnen.

Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen betekent dat je investeert in bedrijven of projecten die een positieve impact hebben op het milieu of de samenleving. Dit gaat verder dan alleen investeren in groene energie of recyclingbedrijven. Duurzaam beleggen betekent ook het vermijden van investeringen in bedrijven die betrokken zijn bij controversiële praktijken, zoals kinderarbeid of corruptie.

Voordelen van duurzaam beleggen

Er zijn veel voordelen verbonden aan duurzaam beleggen. Hier zijn er een paar:

  1. Positieve impact: Door duurzaam te beleggen, kun je een positieve bijdrage leveren aan de samenleving en het milieu.
  2. Risicobeperking: Bedrijven die duurzaam opereren, hebben vaak minder risico op schandalen en boetes, wat kan leiden tot betere financiële prestaties op lange termijn.
  3. Potentieel hoger rendement: Er zijn aanwijzingen dat duurzaam beleggen op de lange termijn een hoger rendement kan opleveren dan traditioneel beleggen.

Hoe te beginnen met duurzaam beleggen

Beginnen met duurzaam beleggen kan een beetje overweldigend zijn. Hier zijn een paar stappen om je op weg te helpen:

  1. Bepaal je waarden: Wat vind je belangrijk? Wil je investeren in hernieuwbare energie, fair trade, of bedrijven die gendergelijkheid bevorderen? Het is belangrijk om te investeren in iets waar je in gelooft.
  2. Doe je onderzoek: Er zijn veel duurzame beleggingsfondsen en -platforms beschikbaar. Neem de tijd om ze te verkennen en kies degene die het beste past bij je waarden en financiële doelen.
  3. Begin klein: Je hoeft niet direct met grote bedragen te beleggen. Begin klein en verhoog je investeringen naarmate je meer vertrouwen krijgt.

Beste duurzame beleggingsfondsen

Er zijn veel duurzame beleggingsfondsen beschikbaar. Hier zijn enkele van de beste, gebaseerd op hun prestaties en duurzaamheidsratings:

Fondsnaam Prestaties afgelopen 5 jaar Duurzaamheidsrating
Triodos Groenfonds +16% *****
ASN Duurzaam Aandelenfonds +30% ****
RobecoSAM Sustainable Water +25% ****

Houd er rekening mee dat beleggen altijd risico's met zich meebrengt, zelfs als het duurzaam is. Zorg ervoor dat je altijd je eigen onderzoek doet en investeer alleen geld dat je bereid bent te verliezen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.