Het effect van de rentestand op je hypotheek

IIris 6 augustus 2023 17:52

De rentestand kan een aanzienlijke invloed hebben op je hypotheek. Het kan bepalen hoeveel je elke maand aan hypotheeklasten betaalt, of je je hypotheek zou moeten oversluiten, of het zinvol is om extra af te lossen, en nog veel meer. In dit artikel duiken we in de effecten van de rentestand op je hypotheek.

Het effect van een lage rentestand op je hypotheek

Wanneer de rentestand laag is, zoals in de huidige economische klimaat, kan dit voordelig zijn voor mensen met een hypotheek. Lage rentestanden betekenen doorgaans lagere maandlasten voor huiseigenaren. Dit komt omdat de hoeveelheid rente die je betaalt over je hypotheek (ook wel de hypotheekrente genoemd) direct gekoppeld is aan de rentestand.

Voor degenen die een hypotheek willen oversluiten, kan een lage rentestand ook voordelig zijn. Door het oversluiten van je hypotheek naar een lening met een lagere rente, kun je potentieel duizenden euro's besparen over de looptijd van je hypotheek.

Het effect van een hoge rentestand op je hypotheek

Aan de andere kant kan een hoge rentestand nadelig zijn voor huiseigenaren. Een hogere rentestand betekent hogere maandlasten, omdat de hypotheekrente stijgt. Dit kan het moeilijker maken om je hypotheeklasten te betalen.

Voor degenen die willen oversluiten, kan een hoge rentestand ook problemen opleveren. Oversluiten naar een hypotheek met een hogere rente kan leiden tot hogere maandlasten en kan op de lange termijn duurder uitpakken.

Hier is een tabel die het verschil in maandlasten laat zien bij een hoge en lage rentestand, uitgaand van een hypotheek van €200.000 met een looptijd van 30 jaar:

Rentestand Maandlasten
2% €739
4% €954
6% €1.199

Strategieën voor verschillende rentestanden

De strategie die je kiest voor je hypotheek kan ook afhangen van de rentestand. Bij een lage rentestand kan het bijvoorbeeld zinvol zijn om extra af te lossen op je hypotheek. Met een hoge rentestand kan het daarentegen verstandiger zijn om je geld te investeren in plaats van extra af te lossen, afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Het is altijd raadzaam om met een financieel adviseur te spreken voordat je beslissingen neemt over je hypotheek. Hij of zij kan je helpen de huidige rentestand en de mogelijke gevolgen voor je hypotheek te begrijpen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.