Het effect van Covid-19 op de financiële markten: een analyse

IIris 10 augustus 2023 07:02

Covid-19 heeft de wereld op zijn kop gezet. Ook de financiële markten werden zwaar getroffen. In dit artikel analyseren we het effect van deze pandemie op verschillende segmenten van de financiële markten.

Het effect op aandelenmarkten

De aandelenmarkten hebben aanzienlijke schommelingen ervaren sinds het begin van de pandemie. Bedrijven in sectoren zoals toerisme, horeca en luchtvaart zijn hard getroffen, terwijl techbedrijven zoals Amazon en Zoom hebben geprofiteerd van de nieuwe werk- en leefgewoonten.

Het effect op obligatiemarkten

De obligatiemarkten hebben tevens volatiliteit ervaren. Overheden hebben massaal schuldpapier uitgegeven om hun economieën te ondersteunen, wat heeft geleid tot lagere rendementen voor beleggers.

Het effect op ETF's

Ook ETF's (Exchange Traded Funds) hebben de impact van Covid-19 gevoeld. De handel in deze fondsen is echter relatief stabiel gebleven, mede doordat ze een breed scala aan activa volgen.

Het effect op vastgoedinvesteringen

Ook vastgoedinvesteringen zijn getroffen door Covid-19. Vooral commercieel vastgoed heeft een klap gekregen door bedrijven die massaal zijn overgestapt op thuiswerken.

Het effect op de valutamarkt

Op de valutamarkt heeft Covid-19 ook een aanzienlijke impact gehad. De Amerikaanse dollar en de Japanse yen, traditioneel gezien als 'veilige havens', hebben aan kracht gewonnen.

Risicomanagement tijdens een pandemie

Het beheren van risico's tijdens een pandemie kan een uitdaging zijn. Het is essentieel om goed geïnformeerd te blijven en een gediversifieerde portefeuille te onderhouden.

Herstel van financiële markten na Covid-19

Hoewel Covid-19 nog steeds een bedreiging vormt, beginnen sommige segmenten van de financiële markten tekenen van herstel te vertonen. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de prestaties van verschillende marktsegmenten sinds het begin van de pandemie:

Marktsegment Prestaties sinds begin pandemie
Aandelenmarkten Gemengd
Obligatiemarkten Stabiel, lage rendementen
ETF's Stabiel
Vastgoedinvesteringen Dalende prijzen
Valutamarkt 'Veilige havens' sterker

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.