Een uitgebreid overzicht van pensioenplannen in Nederland

IIris 15 september 2023 20:07

Nederland kent een complex en veelzijdig pensioensysteem. Er zijn verschillende pensioenplannen, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Dit artikel biedt een uitgebreid overzicht van de verschillende pensioenplannen die in Nederland beschikbaar zijn.

Pensioenopbouw in Nederland

In Nederland bestaat de pensioenopbouw uit drie pijlers: de AOW, het aanvullende pensioen en het individuele pensioen. De AOW is het basispensioen dat je van de overheid ontvangt. Dit wordt gefinancierd uit belastingen. Het aanvullende pensioen bouw je op via je werkgever. Dit wordt beheerd door pensioenfondsen en pensioenverzekeraars. Het individuele pensioen is een extra pensioen dat je zelf opbouwt, bijvoorbeeld door te sparen of te beleggen.

Pensioenfondsen en pensioenverzekeraars

Er zijn in Nederland veel verschillende pensioenfondsen en pensioenverzekeraars. Hieronder een overzicht van enkele grote spelers:

Naam Type Leden
ABP Pensioenfonds 2,9 miljoen
PFZW Pensioenfonds 2,5 miljoen
Aegon Pensioenverzekeraar 1,4 miljoen
NN Group Pensioenverzekeraar 900.000

Verschillende pensioenplannen

Er zijn verschillende pensioenplannen beschikbaar, afhankelijk van je werkgever, je inkomen en je persoonlijke voorkeuren. Enkele voorbeelden zijn het eindloonstelsel, het middelloonstelsel en het beschikbare-premiestelsel. In het eindloonstelsel is de pensioenuitkering gebaseerd op je laatst verdiende loon. In het middelloonstelsel is de pensioenuitkering gebaseerd op het gemiddelde loon dat je tijdens je carrière hebt verdiend. In het beschikbare-premiestelsel is de pensioenuitkering gebaseerd op de premie die je hebt ingelegd.

Pensioenadvies

Het is raadzaam om goed advies in te winnen over je pensioenplannen. Er zijn verschillende financiële adviseurs en pensioenadviseurs die je hierbij kunnen helpen. Zij kunnen je adviseren over de beste manier om je pensioen op te bouwen, rekening houdend met je persoonlijke situatie en doelen.

Het Nederlandse pensioensysteem is complex, maar biedt ook veel mogelijkheden. Door je te verdiepen in de verschillende pensioenplannen en goed advies in te winnen, kun je een pensioenplan kiezen dat het beste bij je past.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.