Een heldere uitleg over hefboombeleggen

IIris 21 augustus 2023 19:02

Vraag jij je af wat hefboombeleggen is en hoe het precies werkt? In dit artikel geven we een duidelijke uitleg over deze beleggingsstrategie, inclusief de voor- en nadelen.

Wat is hefboombeleggen?

Hefboombeleggen is een vorm van beleggen waarbij je met een kleiner bedrag toch een grotere positie kunt innemen op de beurs. Dit wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van een 'hefboom'.

Hoe werkt hefboombeleggen?

Bij hefboombeleggen leen je als het ware geld van de broker om een grotere positie te kunnen innemen. Stel, je hebt 1000 euro om te beleggen en je kiest voor een hefboom van 10. Dan kun je voor 10.000 euro aan aandelen kopen.

Investeringsbedrag Hefboom Positie op de beurs
1000 euro 1 1000 euro
1000 euro 5 5000 euro
1000 euro 10 10000 euro

Risico's van hefboombeleggen

Het grootste risico van hefboombeleggen is dat je meer kunt verliezen dan je inlegt. Als de koers daalt, moet je het verlies op de volledige positie (het geleende bedrag plus je inleg) dragen.

Voordelen van hefboombeleggen

Het belangrijkste voordeel van hefboombeleggen is dat je potentieel hoge winsten kunt behalen, zelfs met een kleine inleg.

Nadelen van hefboombeleggen

Naast de hoge risico's zijn er nog andere nadelen aan hefboombeleggen, zoals de kosten voor het lenen van het geld en de mogelijkheid dat je gedwongen wordt je positie te verkopen als je niet genoeg geld hebt om het verlies te dekken.

Is hefboombeleggen veilig?

Hefboombeleggen brengt risico's met zich mee en het is daarom belangrijk dat je goed begrijpt hoe het werkt en wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn. Het is ook belangrijk om een strategie te hebben en je aan die strategie te houden.

Hefboombeleggen kan een interessante strategie zijn voor ervaren beleggers die bereid zijn de hoge risico's te accepteren. Voor beginners kan het echter een uitdaging zijn om de technieken en risico's te begrijpen. Zorg dus dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint met hefboombeleggen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.