Een diepgaande blik op crowdfunding in Nederland

IIris 4 oktober 2023 07:06

Crowdfunding is een populaire manier om projecten en ondernemingen te financieren in Nederland. Het heeft talloze startups, lokale initiatieven en creatieve projecten op weg geholpen. Maar wat is crowdfunding precies en hoe werkt het? In dit artikel duiken we dieper in op deze vorm van investeren.

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een manier van financieren waarbij een grote groep mensen (de 'crowd') kleine bedragen investeert om een project of onderneming te ondersteunen. Het gaat daarbij vaak om projecten die vanwege hun aard of omvang moeilijk financierbaar zijn via traditionele kanalen zoals banken.

Er zijn verschillende soorten crowdfunding. Bij donatie- en beloning-based crowdfunding krijgen investeerders geen financieel rendement, maar een beloning zoals een product of dienst. Bij lening-based (ook wel peer-to-peer) en aandelen-crowdfunding investeer je in ruil voor rente of aandelen.

Crowdfunding platforms in Nederland

Er zijn in Nederland veel platforms waar je kunt investeren via crowdfunding. Enkele bekende zijn Geldvoorelkaar, CrowdAboutNow, Voordekunst en Oneplanetcrowd. Elk platform heeft zijn eigen focus, van creatieve projecten tot commerciële ondernemingen.

Voordelen en nadelen van crowdfunding

Het grootste voordeel van crowdfunding is dat je direct een grote groep mensen bereikt. Je kunt je idee toetsen, feedback krijgen en een community opbouwen. Ook kan crowdfunding een goede manier zijn om je bedrijf of project onder de aandacht te brengen.

Er zijn echter ook nadelen. Zo zijn er risico's verbonden aan het investeren via crowdfunding. Je bent afhankelijk van de beloftes van de projecteigenaar. Ook zijn er kosten verbonden aan het opzetten van een crowdfundingcampagne. En het succes is niet gegarandeerd: niet alle projecten halen hun financieringsdoel.

Succesvolle crowdfunding projecten

Er zijn in Nederland al veel succesvolle projecten gefinancierd via crowdfunding. Hier een paar voorbeelden:

  • Fairphone: €2,5 miljoen via Oneplanetcrowd
  • De Vegetarische Slager: €2,5 miljoen via een eigen platform
  • Peerby: €2 miljoen via Oneplanetcrowd

De toekomst van crowdfunding in Nederland

Crowdfunding groeit snel in Nederland. Volgens crowdfundingcijfers.nl werd er in 2020 ruim €424 miljoen opgehaald, een groei van 37% ten opzichte van 2019. De verwachting is dat deze groei doorzet en dat crowdfunding een steeds grotere rol gaat spelen in de financiering van projecten en bedrijven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.