De werking van het Nederlandse belastingstelsel

IIris 14 augustus 2023 07:02

Het Nederlandse belastingstelsel kan op het eerste gezicht gecompliceerd lijken. Maar als je de basisprincipes begrijpt, is het eigenlijk heel logisch. Er zijn verschillende soorten belastingen die je kunt betalen, afhankelijk van je persoonlijke situatie en het soort inkomen dat je genereert.

Inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting is de belasting die je betaalt over het geld dat je verdient als particulier. Dit kan zijn door werk, maar ook door bijvoorbeeld het verhuren van een huis of het ontvangen van rente op spaargeld. Het belastingtarief voor inkomstenbelasting is progressief, wat betekent dat hoe meer je verdient, hoe hoger het percentage is dat je aan belasting betaalt.

Omzetbelasting

Omzetbelasting, ook bekend als BTW (Belasting Toegevoegde Waarde), is de belasting die bedrijven betalen over de goederen en diensten die ze verkopen. In Nederland is er een standaardtarief van 21%, maar er zijn ook verlaagde tarieven van 9% en 0% voor bepaalde producten en diensten.

Vennootschapsbelasting

De vennootschapsbelasting is de belasting die een bedrijf betaalt over de winst die het maakt. Het tarief is afhankelijk van de hoogte van de winst. Er zijn twee tarieven: 15% voor winsten tot €245.000 en 25% voor winsten boven dit bedrag.

Soort belasting Tarief
Inkomstenbelasting Progressief
Omzetbelasting (BTW) 21%, 9%, 0%
Vennootschapsbelasting 15%, 25%

Begrijpen hoe het Nederlandse belastingstelsel werkt, kan je helpen beter te plannen voor de toekomst en mogelijk zelfs geld besparen. Of je nu een particulier bent of een bedrijf runt, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de huidige belastingregels en -tarieven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.