
Bij peer-to-peer (P2P) lenen leent de ene persoon rechtstreeks van een andere persoon zonder tussenkomst van een traditionele financiële instelling als tussenpersoon. In deze gids zullen we de voordelen en risico's van P2P lenen onderzoeken.
Hoe werkt P2P lenen?
P2P leningen worden gefaciliteerd door speciale online platformen die geldnemers en gelduitleners samenbrengen. Als gelduitlener kun je vaak zelf kiezen aan wie je wilt lenen en tegen welke rente. De platforms voeren een risicobeoordeling uit op de geldnemers en delen deze informatie met potentiële gelduitleners.
Voordelen van P2P lenen
Hoge rendementen
P2P leningen kunnen hogere rendementen opleveren dan traditionele beleggingen. De rente op P2P leningen is vaak hoger dan die op spaarrekeningen, obligaties of andere vormen van beleggingen.
Deelname aan de deeleconomie
Door te investeren in P2P leningen, draag je bij aan de deeleconomie. Je helpt anderen met hun financiering en deelt tegelijkertijd in de winst.
Controle over je beleggingen
In tegenstelling tot traditionele beleggingen, heb je bij P2P leningen meer controle over je beleggingen. Je kunt zelf kiezen aan wie je leent, voor welk bedrag en tegen welke rente.
Risico's van P2P lenen
Risico op default
Het belangrijkste risico van P2P lenen is dat de geldnemer niet terugbetaalt. Je loopt het risico dat je je gehele investering verliest.
Liquiditeitsrisico
P2P leningen zijn minder liquide dan andere beleggingen. Het kan moeilijk zijn om je geld terug te krijgen als je het snel nodig hebt.
Risico van lage diversificatie
Als je al je geld investeert in één P2P lening, loop je een groter risico. Het is beter om je investeringen te spreiden over meerdere leningen.
P2P leningplatforms in Nederland
Er zijn verschillende P2P leningplatforms actief in Nederland. Hier zijn enkele van de meest populaire:
- Lender & Spender
- Geldvoorelkaar.nl
- Collin Crowdfund
In de tabel hieronder zie je een vergelijking van de verschillende platforms op basis van rente, looptijd en minimaal te investeren bedrag.
P2P lenen kan een aantrekkelijke beleggingsoptie zijn vanwege de hoge rendementen, de mogelijkheid om deel te nemen aan de deeleconomie en de grotere controle over je beleggingen. Het is echter ook een risicovolle investering, met risico's op default, liquiditeit en lage diversificatie. Doe altijd je eigen onderzoek en spreid je investeringen om de risico's te beperken.