De rol van de inflatie bij het plannen van je pensioen

JJelle 14 september 2023 10:12

Inflatie is een woord dat je vaak hoort, maar niet altijd volledig begrijpt. Het kan echter een grote rol spelen bij je pensioenplanning. Laten we eens kijken hoe dat werkt.

Inflatie is de algehele stijging van de prijzen in de economie. Hierdoor vermindert de koopkracht van je geld. Dus, terwijl je misschien denkt dat je een mooi bedrag hebt opgebouwd voor je pensioen, als de inflatie hoger is dan verwacht, kan het zijn dat je minder kunt kopen dan je had gedacht.

De invloed van inflatie op je pensioen

De inflatie heeft direct invloed op je pensioenuitkering. Als de prijzen stijgen, heeft dit invloed op de kosten van levensonderhoud. Dit betekent dat je meer geld nodig hebt om dezelfde levensstandaard te behouden.

Laten we eens kijken naar een voorbeeld. Stel dat je €1000 per maand nodig hebt om van te leven. Als de inflatie 2% is, betekent dit dat je volgend jaar €1020 nodig hebt om hetzelfde te kunnen kopen. Over 10 jaar zou dit bedrag oplopen tot bijna €1220. Dat is een aanzienlijke stijging!

Hoe je rekening kunt houden met inflatie

Er zijn verschillende manieren om rekening te houden met inflatie bij je pensioenplanning. Een manier is om te zorgen voor een inflatiecorrectie in je pensioenregeling. Dit betekent dat je pensioenuitkering elk jaar wordt verhoogd met het inflatiepercentage.

Een andere strategie is het opbouwen van een buffer. Dit kan je doen door extra te sparen of te beleggen. Hiermee kan je eventuele inflatie opvangen.

Een derde strategie is het diversifiëren van je beleggingen. Door te beleggen in verschillende soorten activa, kan je jezelf beschermen tegen inflatie. Immers, sommige activa kunnen beter presteren in tijden van hoge inflatie.

Inflatie en je pensioen vooruitzichten

Het is belangrijk om realistisch te zijn over de toekomstige inflatie en de invloed daarvan op je pensioen. Veel mensen overschatten de waarde van hun pensioen omdat ze geen rekening houden met inflatie.

Hier is een eenvoudige tabel die laat zien hoe inflatie de waarde van je pensioen kan verminderen:

Jaar Benodigd bedrag bij 0% inflatie Benodigd bedrag bij 2% inflatie Benodigd bedrag bij 3% inflatie
1 €1000 €1020 €1030
5 €1000 €1041 €1159
10 €1000 €1220 €1344
15 €1000 €1422 €1558
20 €1000 €1649 €1806

Zoals je kunt zien, kan een beetje inflatie een grote impact hebben op je pensioen. Daarom is het zo belangrijk om op de hoogte te zijn van de inflatie en dit mee te nemen in je pensioenplanning.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.