De invloed van inflatie op je spaargeld

IIris 4 augustus 2023 23:32

Het lijkt misschien alsof je spaargeld veilig op je bankrekening staat, maar wist je dat de waarde ervan elk jaar kan afnemen? Dit komt door een economisch fenomeen dat bekend staat als inflatie. Maar hoe werkt inflatie precies, en wat is de invloed van inflatie op je spaargeld? Dit zijn vragen die we in dit artikel zullen beantwoorden.

Wat is inflatie?

Inflatie is het proces waarbij de algemene prijzen van goederen en diensten in een economie stijgen. Het resultaat van inflatie is dat de koopkracht van geld afneemt. Met andere woorden, met elke euro die je hebt, kun je steeds minder kopen. Dit is vooral problematisch voor mensen die hun geld op een spaarrekening hebben staan. Omdat de rente op spaarrekeningen meestal lager is dan de inflatie, kunnen spaarders aan koopkracht verliezen.

De invloed van inflatie op spaargeld

Stel dat je €1000 op je spaarrekening hebt staan. Als de inflatie 2% is, betekent dit dat die €1000 na een jaar nog maar €980 waard is. Als de rente op je spaarrekening maar 1% is, verdien je slechts €10 aan rente in dat jaar. Je totale spaarsaldo aan het eind van het jaar is dan €1010, terwijl de koopkracht van dat bedrag slechts €980 is. Je hebt dus in feite €20 aan koopkracht verloren.

Inflatie kan dus een negatieve invloed hebben op je spaargeld. Maar er zijn manieren om dit te voorkomen, zoals beleggen in aandelen of obligaties, die meestal een hoger rendement bieden dan de inflatie. Maar beleggen brengt ook risico's met zich mee, dus het is belangrijk om je goed in te lezen voordat je hiermee begint.

Inflatie en beleggen

Inflatie kan ook invloed hebben op de waarde van beleggingen. Zo kan inflatie leiden tot hogere rentevoeten, wat de waarde van obligaties kan verlagen. Anderzijds kunnen aandelen juist profiteren van inflatie als bedrijven hun prijzen kunnen verhogen.

Hierbij een overzicht van de invloed van inflatie op verschillende soorten beleggingen:

Soort belegging Invloed van inflatie
Spaarrekening Negatief (verlies aan koopkracht)
Obligaties Kan negatief zijn (waardedaling bij hogere rente)
Aandelen Kan positief zijn (prijsstijgingen)

Het is dus belangrijk om rekening te houden met inflatie bij het maken van financiële beslissingen. Door verstandig te investeren en een deel van je spaargeld in inflatiebestendige activa te houden, kun je de negatieve effecten van inflatie op je spaargeld minimaliseren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.