De basisprincipes van dividendbeleggen

JJelle 5 augustus 2023 16:52

Investeren in aandelen kan op verschillende manieren. Één van die manieren is dividendbeleggen, waarbij je investeert in bedrijven die een deel van hun winst uitkeren aan hun aandeelhouders. In dit artikel leggen we uit wat dividendbeleggen is, hoe het werkt en hoe je eraan kunt beginnen.

Wat is dividendbeleggen?

Dividendbeleggen is een investeringsstrategie waarbij je aandelen koopt in bedrijven die een deel van hun winst regelmatig uitkeren aan hun aandeelhouders. Deze uitkering wordt dividend genoemd. Het wordt meestal uitgedrukt als een percentage van de huidige aandelenprijs, bekend als het dividendrendement.

Soorten dividend

Er zijn twee hoofdsoorten van dividend: contant dividend en aandelendividend. Contant dividend is wanneer een bedrijf winst uitkeert in de vorm van geld. Aandelendividend is wanneer een bedrijf extra aandelen uitgeeft aan de huidige aandeelhouders.

Voor- en nadelen van dividendbeleggen

Elke investeringsstrategie heeft zijn voor- en nadelen, en dividendbeleggen is daarop geen uitzondering. Hier zijn enkele punten om te overwegen:

Voordelen:

  • Stabiel inkomen: Dividenduitkeringen kunnen een stabiele inkomstenstroom bieden, vooral nuttig voor gepensioneerden.
  • Herinvestering: Je kunt je dividend herinvesteren om je investering te laten groeien.
  • Psychologisch voordeel: Het ontvangen van een contante uitkering kan een psychologisch voordeel hebben, omdat het voelt alsof je 'direct' profiteert van je investering.

Nadelen:

  • Dividend kan worden verlaagd of geschrapt: Als een bedrijf het financieel moeilijk heeft, kan het ervoor kiezen om het dividend te verlagen of helemaal te schrappen.
  • Belasting: Dividend kan worden belast, wat je rendement kan verminderen.

Hoe te beginnen met dividendbeleggen

  1. Kies een online broker.
  2. Onderzoek en selecteer dividenduitkerende bedrijven.
  3. Koop aandelen van deze bedrijven.
  4. Stel een dividend investeringsplan (DRIP) in om je dividend automatisch te herinvesteren.
  5. Monitor je investeringen.

Dividendbeleggen kan een manier zijn om een regulier inkomen uit je investeringen te genereren. Het kan echter wat tijd en onderzoek vergen om de juiste bedrijven te vinden om in te investeren. Zorg dus dat je de tijd neemt om een strategie te ontwikkelen die past bij jouw financiële doelen en risicotolerantie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.