De 5 meest voorkomende mythes over creditcards ontkracht

IIris 17 augustus 2023 07:01

Er bestaan veel misverstanden en mythes over het gebruik van creditcards. Deze kunnen er soms voor zorgen dat mensen terughoudend zijn in het aanvragen of gebruiken van een creditcard. In dit artikel ontkrachten we de 5 meest voorkomende mythes over creditcards.

Mythe 1: Creditcards leiden altijd tot schulden

Een veelgehoord misverstand is dat het hebben van een creditcard automatisch leidt tot schulden. Dat is echter niet waar. Het is helemaal afhankelijk van hoe je met de creditcard omgaat. Als je jouw uitgaven in de gaten houdt en je creditcardrekening elke maand volledig afbetaalt, hoef je geen rente te betalen en ontstaan er ook geen schulden.

Mythe 2: Creditcards zijn duur

Veel mensen denken dat creditcards duur zijn, maar dat is afhankelijk van de kaart die je kiest. Er zijn veel verschillende creditcards met verschillende jaarlijkse kosten, rentepercentages en voordelen. Vergelijk dus altijd de opties voordat je er een aanvraagt.

Mythe 3: Het is onveilig om online te betalen met een creditcard

Tegenwoordig zijn creditcards juist een van de veiligste betaalmethoden online, mits je ze op de juiste manier gebruikt. Veel creditcards bieden fraudebescherming en in geval van fraude kun je het geld vaak terugkrijgen.

Mythe 4: Je kunt beter een lening afsluiten dan een creditcard gebruiken

Dit hangt af van je persoonlijke situatie en het doel van de lening. Voor grotere aankopen kan een lening zinvol zijn, maar voor kleinere uitgaven is een creditcard vaak handiger. Bovendien kunnen creditcards extra voordelen bieden, zoals verzekeringen voor aankopen.

Mythe 5: Het maakt niet uit bij welke bank je een creditcard aanvraagt

De voorwaarden, kosten en voordelen van creditcards kunnen sterk verschillen per bank. Het loont dus om creditcards te vergelijken voor je er een aanvraagt.

In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de mythes en de waarheden.

Mythe Waarheid
Creditcards leiden altijd tot schulden Afhankelijk van gebruik
Creditcards zijn duur Afhankelijk van de kaart
Onveilig om online te betalen met creditcard Een van de veiligste methoden
Beter lening dan creditcard Afhankelijk van situatie en doel
Maakt niet uit bij welke bank creditcard Voorwaarden verschillen per bank

Nu je de waarheid kent over deze creditcard mythes, kun je een geïnformeerde beslissing maken over het al dan niet aanvragen en gebruiken van een creditcard.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.