Beleggen in indexfondsen: de basisprincipes

JJelle 16 september 2023 07:01

Je hebt vast wel eens gehoord van indexfondsen. Maar wat zijn ze precies en hoe kun je erin beleggen? Dat gaan we vandaag bespreken.

Wat zijn indexfondsen?

Indexfondsen zijn beleggingsfondsen die een specifieke index volgen. Dit kan een brede marktindex zijn, zoals de S&P 500, of een specifieke sectorindex. Het doel is om hetzelfde rendement te behalen als de index die het fonds volgt.

Hoe werken indexfondsen?

Indexfondsen werken door middel van passief beheer. Dit betekent dat ze eenvoudigweg de index volgen waarin ze beleggen, zonder te proberen de markt te 'verslaan'. Dit staat in contrast met actief beheerde fondsen, die proberen een hoger rendement te behalen dan de index.

Voordelen van beleggen in indexfondsen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het beleggen in indexfondsen:

  • Ze bieden diversificatie: Omdat indexfondsen doorgaans een breed scala aan bedrijven volgen, bieden ze beleggers de kans om hun risico te spreiden.

  • Ze hebben lage kosten: Indexfondsen hebben over het algemeen lagere beheerkosten dan actief beheerde fondsen omdat ze de markt niet proberen te 'verslaan'.

  • Ze zijn toegankelijk: Indexfondsen zijn beschikbaar voor alle soorten beleggers, ongeacht hun kennisniveau of vermogen.

Risico's van beleggen in indexfondsen

Net als bij elke investering, brengt het beleggen in indexfondsen ook risico's met zich mee. Het belangrijkste risico is marktrisico: als de index daalt, zal de waarde van je investering ook dalen.

Hoe start ik met beleggen in indexfondsen?

Om te starten met beleggen in indexfondsen, zul je eerst een beleggersrekening moeten openen. Dit kan bij een bank of bij een online broker. Vervolgens kun je fondsen selecteren op basis van je persoonlijke doelen en risicotolerantie.

Beste indexfondsen om in te beleggen

Hoewel het kiezen van de 'beste' indexfondsen grotendeels afhangt van je individuele doelen en risicotolerantie, zijn hier enkele populaire keuzes:

  1. Vanguard Total Stock Market Index Fund
  2. Fidelity Zero Total Market Index Fund
  3. Schwab S&P 500 Index Fund

Natuurlijk moet je altijd je eigen onderzoek doen en overwegen om professioneel advies in te winnen voordat je besluit om in een bepaald fonds te beleggen.

We hopen dat deze gids nuttig is geweest bij het begrijpen van de basisprincipes van beleggen in indexfondsen. De wereld van beleggen kan complex zijn, maar met de juiste kennis en hulpmiddelen kan iedereen leren om slimme, geïnformeerde beslissingen te nemen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.