Beleggen in ETF's: de basisprincipes

IIris 16 augustus 2023 21:07

Beleggen in ETF's, of exchange traded funds, kan een winstgevende manier zijn om je vermogen te laten groeien. Maar voordat je begint, is het belangrijk om de basisprincipes van beleggen in ETF's te begrijpen.

Wat is een ETF?

Een ETF is een soort beleggingsfonds dat op de beurs wordt verhandeld, net als individuele aandelen. Een ETF kan honderden of zelfs duizenden aandelen of obligaties bevatten, waardoor het gemakkelijker wordt om te diversifiëren.

Voordelen van beleggen in ETF's

Er zijn veel voordelen van beleggen in ETF's. Een van de grootste voordelen is diversificatie. Omdat een ETF veel verschillende aandelen of obligaties kan bevatten, wordt het risico gespreid.

Enkele andere voordelen van beleggen in ETF's zijn:

  • Lage kosten: ETF's hebben doorgaans lagere kosten dan andere beleggingsfondsen.
  • Flexibiliteit: ETF's kunnen op elk moment tijdens de beursdag worden gekocht en verkocht.
  • Toegankelijkheid: ETF's kunnen worden gekocht en verkocht op elke beurs, dus ze zijn gemakkelijk toegankelijk voor de gemiddelde belegger.

Risico's van beleggen in ETF's

Zoals bij elke vorm van beleggen, zijn er ook risico's aan verbonden. De waarde van een ETF kan stijgen en dalen. Het is mogelijk dat je minder terugkrijgt dan je hebt geïnvesteerd.

Hier is een lijst met enkele risico's van beleggen in ETF's:

  • Marktrisico: Dit is het risico dat de markt als geheel daalt, wat de waarde van de ETF kan beïnvloeden.
  • Liquiditeitsrisico: Dit is het risico dat er niet genoeg kopers of verkopers zijn wanneer je wilt kopen of verkopen.
  • Valutarisico: Voor ETF's die internationale beleggingen bevatten, is er het risico van veranderingen in wisselkoersen.

Hoe te beginnen met beleggen in ETF's?

Beginnen met beleggen in ETF's is relatief eenvoudig. Je hebt een beleggingsrekening nodig, wat je meestal online kunt instellen. Nadat je je rekening hebt ingesteld, kun je beginnen met het kopen van ETF's. Het is een goed idee om te beginnen met een breed gediversifieerde ETF, die veel verschillende aandelen of obligaties bevat.

Kortom, beleggen in ETF's kan een goede manier zijn om je vermogen te laten groeien. Maar het is belangrijk om de basisprincipes te begrijpen en je bewust te zijn van de risico's voordat je begint.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.