Beleggen in de opkomende markten: de risico's en voordelen

IIris 10 september 2023 07:02

Beleggen in opkomende markten kan zowel spannend als intimiderend zijn. Deze markten, die zich meestal in minder ontwikkelde landen bevinden, bieden een enorm potentieel voor groei, maar brengen ook aanzienlijke risico's met zich mee. In dit artikel gaan we dieper in op zowel de risico's als de voordelen van beleggen in deze markten.

Wat zijn opkomende markten?

Opkomende markten, ook wel bekend als 'snelgroeiende economieën' of 'ontwikkelingsmarkten', zijn landen die aanzienlijke economische groei doormaken, maar nog niet het niveau van economische stabiliteit en veiligheid hebben bereikt dat ontwikkelde markten kenmerkt. Voorbeelden van opkomende markten zijn landen als China, India, Brazilië en Zuid-Afrika.

Voordelen van beleggen in opkomende markten

Er zijn veel voordelen, of positieve aspecten, van het beleggen in opkomende markten. Enkele van de belangrijkste zijn:

  • Hogere groeipotentieel: Opkomende markten hebben vaak een hoger economisch groeipotentieel in vergelijking met ontwikkelde markten. Dit kan resulteren in hogere rendementen voor beleggers.

  • Diversificatie: Door te beleggen in opkomende markten, kunnen beleggers hun portfolio diversifiëren en mogelijk hun algemene risico verminderen.

  • Gunstige demografische trends: Veel opkomende markten hebben jonge, snelgroeiende bevolkingen. Dit kan leiden tot een sterke binnenlandse vraag en economische groei op de lange termijn.

Maar zoals met elke investering komen deze voordelen met bepaalde risico's.

Risico's van beleggen in opkomende markten

Hoewel de potentiële rendementen aantrekkelijk zijn, brengen investeringen in opkomende markten een aantal aanzienlijke risico's met zich mee. Hier zijn enkele van de belangrijkste risico's om rekening mee te houden:

  • Politieke en economische instabiliteit: Opkomende markten kunnen vatbaar zijn voor politieke en economische onrust, die de markten en rendementen kunnen beïnvloeden.

  • Valutarisico: Wisselkoersschommelingen kunnen een impact hebben op de waarde van beleggingen in opkomende markten.

  • Inflatie: Hogere inflatie kan een probleem zijn in sommige opkomende markten, wat de koopkracht en de waarde van investeringen kan verminderen.

Hier is een handige tabel waarin enkele van de belangrijkste voordelen en risico's van beleggen in opkomende markten worden samengevat:

Voordelen Risico's
Hogere groeipotentieel Politieke en economische instabiliteit
Diversificatie Valutarisico
Gunstige demografische trends Inflatie

Hoewel er risico's zijn, kunnen deze vaak worden beheerd met een doordachte beleggingsstrategie en een goed begrip van de markt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.