Alles wat je moet weten over de belastingaangifte

JJelle 5 augustus 2023 09:36

Als het weer tijd is voor de jaarlijkse belastingaangifte, kan dat soms wat stress opleveren. Want hoe vul je die aangifte nu eigenlijk correct in? En wanneer moet deze ingediend zijn? Daarnaast zijn er verschillende aftrekposten die je kunt opgeven, maar welke zijn dat precies? In dit artikel beantwoorden we al deze vragen en meer.

Hoe belastingaangifte doen: de basis

Het doen van belastingaangifte is in principe niet heel ingewikkeld. Je moet het zien als een soort overzicht van je inkomsten en uitgaven gedurende het jaar. De Belastingdienst gebruikt dit overzicht om te berekenen hoeveel belasting je moet betalen of terugkrijgt.

Je kunt je belastingaangifte online invullen via de website van de Belastingdienst. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Als je deze nog niet hebt, kun je deze aanvragen via de website van DigiD.

Belangrijkste deadlines

Het is belangrijk om je belastingaangifte op tijd in te dienen. De deadline voor de inkomstenbelasting is meestal op 1 mei van het jaar volgend op het belastingjaar. Ben je te laat, dan kun je een boete krijgen.

Hier is een kort overzicht van de belangrijkste deadlines:

Belastingsoort Deadline
Inkomstenbelasting 1 mei
Omzetbelasting (BTW) 1 maand na afloop van het kwartaal
Vennootschapsbelasting 5 maanden na afloop van het boekjaar

Aftrekposten belastingaangifte

Er zijn verschillende aftrekposten die je kunt opvoeren in je belastingaangifte. Dit zijn uitgaven die je hebt gemaakt en die je mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor betaal je minder belasting. Enkele voorbeelden van aftrekposten zijn de kosten voor je hypotheek, studiekosten, alimentatie en giften aan goede doelen.

Het is belangrijk om goed bij te houden welke uitgaven je hebt gedaan die je kunt aftrekken. Bewaar daarom altijd je bonnetjes en facturen!

Hulp bij belastingaangifte

Vind je het toch nog lastig om zelf je belastingaangifte in te vullen? Dan kun je ook hulp inschakelen. Er zijn verschillende organisaties die hulp aanbieden bij het invullen van je belastingaangifte, zoals de Belastingdienst zelf, maar ook commerciële bedrijven.

Met deze informatie moet je goed voorbereid aan de slag kunnen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.