7 veelvoorkomende mythes over beleggen ontkracht

IIris 15 september 2023 17:27

Er zijn veel misvattingen over beleggen die mensen ervan weerhouden om hun financiële potentieel te realiseren. Dit artikel ontkracht 7 van de meest voorkomende mythes over beleggen.

Mythe 1: Beleggen is alleen voor de rijken

Het is een veelvoorkomende misvatting dat beleggen alleen voor de rijken is. Dit is echter niet waar. Met de opkomst van online beleggingsplatforms is het nu voor bijna iedereen mogelijk om te beleggen. Je kunt al beginnen met beleggen met slechts een klein bedrag.

Mythe 2: Beleggen is gokken

Beleggen is niet hetzelfde als gokken. Bij beleggen maak je een doordachte beslissing op basis van onderzoek, terwijl gokken voornamelijk gebaseerd is op geluk.

Mythe 3: Beleggen is te risicovol

Elke vorm van investering draagt een zeker risico met zich mee. Maar met een goed diversificatieplan en een lange termijn perspectief kan het risico aanzienlijk worden verminderd.

Mythe 4: Je hebt veel tijd nodig om te beleggen

Beleggen kost tijd, maar het hoeft niet je leven te beheersen. Er zijn veel manieren om te beleggen, zoals passief beleggen of beleggen in indexfondsen, die minder tijd vergen.

Mythe 5: Beleggen is complex

Beleggen kan in het begin complex lijken, maar met de juiste kennis en strategie kan het beheersbaar worden. Er zijn veel bronnen beschikbaar die je kunnen helpen om te beginnen met beleggen.

Mythe 6: Je moet constant de markt volgen

Dit is niet altijd waar. Bij passief beleggen hoef je niet constant de markt te volgen. Je kunt een strategie kiezen die past bij je levensstijl en financiële doelen.

Mythe 7: Beleggen in aandelen is de enige optie

Er zijn veel verschillende soorten investeringsmogelijkheden, zoals vastgoed, obligaties en cryptovaluta. Het is belangrijk om te diversifiëren en niet al je geld in één soort investering te steken.

Hier is een overzicht van de 7 mythes en de waarheid erachter:

Mythe Waarheid
Beleggen is alleen voor de rijken Iedereen kan beleggen, ongeacht inkomen
Beleggen is gokken Beleggen is gebaseerd op onderzoek, niet op geluk
Beleggen is te risicovol Met de juiste strategie kan risico worden beheerst
Je hebt veel tijd nodig om te beleggen Er zijn beleggingsstrategieën die weinig tijd vergen
Beleggen is complex Met kennis en educatie kan beleggen eenvoudig worden
Je moet constant de markt volgen Voor passief beleggen is dit niet nodig
Beleggen in aandelen is de enige optie Er zijn diverse beleggingsmogelijkheden

Het is belangrijk om deze mythes te ontkrachten en te begrijpen dat beleggen een haalbare optie is voor iedereen die zijn financiële doelen wil bereiken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.