7 tips om te besparen op je energierekening

JJelle 21 september 2023 07:17

We proberen allemaal onze energierekening naar beneden te krijgen. Het is niet alleen goed voor onze portemonnee, maar ook voor het milieu. Maar hoe doe je dat, energie besparen zonder in te leveren op comfort? Hier zijn 7 tips die je vandaag nog kunt toepassen.

1. Investeer in energiezuinige apparaten

Energiezuinige apparaten kunnen een beetje duurder zijn in aanschaf, maar op de lange termijn bespaar je veel geld op je energierekening. Let bij de aankoop van een nieuw apparaat op het energielabel. Bijvoorbeeld, een koelkast met energielabel A+++ verbruikt veel minder stroom dan een koelkast met label A.

2. Zet apparaten helemaal uit

Veel apparaten verbruiken stroom terwijl ze op stand-by staan. Dit wordt ook wel het 'sluipverbruik' genoemd. Door apparaten helemaal uit te zetten, kun je dus flink besparen op je energieverbruik.

3. Gebruik LED-verlichting

LED-lampen zijn de meest energiezuinige lampen die er zijn. Ze verbruiken tot 90% minder energie dan traditionele gloeilampen en gaan ook nog eens veel langer mee.

4. Zet de thermostaat een graadje lager

Door de thermostaat een graadje lager te zetten, bespaar je jaarlijks al snel tientallen euro's op je energierekening. En met een warme trui aan merk je dat verschil bijna niet.

5. Isoleer je huis

Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte beter vast, waardoor je minder hoeft te stoken. Denk hierbij aan dubbel glas, vloerisolatie en dakisolatie.

6. Wek zelf energie op

Door zelf energie op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, kun je flink besparen op je energiekosten. Bovendien draag je zo bij aan een duurzamere wereld.

7. Let op je waterverbruik

Ook op je waterverbruik kun je flink besparen. Douche bijvoorbeeld korter en was op lagere temperaturen.

Hieronder een overzicht van de besparingen die je kunt behalen met deze 7 tips:

Tip Besparing per jaar
Energiezuinige apparaten €50 – €100
Apparaten helemaal uitzetten €35 – €85
LED-verlichting €35 – €80
Thermostaat een graadje lager €60 – €85
Huis isoleren €200 – €600
Zelf energie opwekken €400 – €800
Waterverbruik verminderen €50 – €150

Elke kleine verandering kan een groot verschil maken op je jaarlijkse energierekening. Start vandaag nog met het toepassen van deze tips en leef een duurzamer en zuiniger leven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.