6 stappen om je schulden af te betalen

IIris 13 augustus 2023 17:36

Heb je te maken met schulden en wil je graag weten hoe je deze het beste kunt aflossen? In dit artikel geven we je zes stappen om je schulden af te betalen. Het is niet altijd gemakkelijk, maar met de juiste aanpak en discipline kan je schuldenvrij worden.

Stap 1: Maak een overzicht

Begin met het in kaart brengen van al je schulden. Dit betekent dat je moet weten aan wie je geld verschuldigd bent, hoeveel je in totaal verschuldigd bent, wat het rentepercentage is en de termijn voor terugbetaling. Maak een lijst of tabel met al deze gegevens.

Schuldeiser Totale schuld Rente Aflossingsperiode
Voorbeeld €2000 5% 24 maanden

Stap 2: Stel een budget op

Het is belangrijk om een budget op te stellen. Hiermee krijg je inzicht in je inkomsten en uitgaven en kan je bepalen hoeveel geld je kunt gebruiken om je schulden af te betalen.

Stap 3: Prioriteer je schulden

Niet alle schulden zijn gelijk. Schulden met een hoger rentepercentage kosten je meer, dus het is verstandig om deze eerst af te betalen. Dit wordt ook wel de 'sneeuwbal methode' genoemd.

Stap 4: Bespaar geld

Zoek naar manieren om geld te besparen. Dit kan betekenen dat je je uitgaven moet aanpakken, bijvoorbeeld door minder uit te geven aan uitjes, eten en drinken, enz.

Stap 5: Zoek extra inkomsten

Als je meer geld nodig hebt om je schulden af te betalen, kan je overwegen om een bijbaan te nemen of je spullen te verkopen.

Stap 6: Maak een aflossingsplan

Nu je weet hoeveel je kunt aflossen, is het tijd om een aflossingsplan te maken. Bepaal hoeveel je elke maand kunt aflossen en houd je aan dit plan. Met discipline en doorzettingsvermogen kun je je schulden afbetalen en schuldenvrij worden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.