6 manieren om je hypotheek eerder af te lossen

JJelle 31 oktober 2023 07:08

Veel mensen dromen ervan om volledig schuldenvrij te zijn. Een van de grootste schulden die de meeste mensen hebben, is de hypotheek op hun huis. Het versneld aflossen van je hypotheek kan een verstandige financiële beslissing zijn. In dit artikel geven we je zes effectieve manieren om je hypotheek eerder af te lossen.

1. Extra aflossen op je hypotheek

De eerste en meest voor de hand liggende manier om je hypotheek sneller af te lossen, is door simpelweg meer af te lossen dan de minimale afbetaling. Dit kan zijn door bijvoorbeeld een deel van je spaargeld of een bonus te gebruiken. Let op: check wel bij je hypotheekverstrekker of je zonder boete extra mag aflossen.

2. Hypotheek aflossen met spaargeld

Een andere manier om je hypotheek sneller af te betalen, is door je spaargeld te gebruiken. Dit kan met name interessant zijn als de rente op je spaargeld lager is dan de hypotheekrente die je betaalt.

3. Gebruik maken van de overwaarde

Als je huis in waarde is gestegen, kun je overwegen om de overwaarde te gebruiken om je hypotheek af te lossen. Dit kan door bijvoorbeeld je huis te verkopen en kleiner te gaan wonen, of door een tweede hypotheek te nemen op de overwaarde.

4. Hypotheek aflossen met een erfenis

Het ontvangen van een erfenis kan een kans zijn om een aanzienlijk deel van je hypotheek af te lossen. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn als de erfenis groot genoeg is om een significant deel van de hypotheek af te lossen.

5. Aflossen voordat je met pensioen gaat

Het aflossen van je hypotheek voordat je met pensioen gaat, kan ervoor zorgen dat je maandelijkse lasten aanzienlijk verminderen. Dit kan het leven na het pensioen een stuk comfortabeler maken.

6. Beleggen om je hypotheek af te lossen

Een minder traditionele manier om je hypotheek af te lossen, is door te beleggen. Als je succesvol bent in het beleggen en een goed rendement behaalt, kun je de winsten gebruiken om je hypotheek af te lossen.

Manier Voorbeeld Omschrijving
Extra aflossen Gebruik van spaargeld of bonus Betaal meer dan het minimum bedrag
Gebruik van spaargeld Gebruik van spaarrekening Als spaarrente lager is dan hypotheekrente
Gebruik overwaarde Verkoop huis of neem tweede hypotheek Als huiswaarde is gestegen
Erfenis Aflossen met geërfde gelden Als erfenis groot genoeg is
Voor pensioen aflossen Extra aflossen in aanloop naar pensioen Vermindert maandlasten na pensioen
Beleggen Gebruik winsten van beleggingen Bij succesvol beleggen

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen's financiële situatie anders is, en dat wat werkt voor de een, niet noodzakelijk werkt voor de ander. Raadpleeg een financieel adviseur voordat je een beslissing maakt over het sneller aflossen van je hypotheek.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.