5 redenen om te starten met sparen voor je pensioen

IIris 22 augustus 2023 18:37

Wanneer het over pensioen gaat, is een van de meest gestelde vragen: 'Waarom zou ik nu al moeten beginnen met sparen voor mijn pensioen?'. Het antwoord is eenvoudig: tijd is jouw grootste bondgenoot als het om sparen gaat. Hier zijn vijf sterke redenen waarom je zou moeten starten met pensioensparen.

1. Financiële zekerheid

Een van de grootste voordelen van pensioensparen is het creëren van financiële zekerheid. Door op tijd te beginnen met sparen, bouw je een financiële buffer op die je zal helpen om comfortabel te leven wanneer je met pensioen gaat.

2. Compounding effect

Het compounding effect, ook bekend als rente-op-rente effect, is een krachtig financieel concept. Als je vroeg begint met sparen, kun je dit effect optimaal benutten. Simpel gezegd, het betekent dat elke euro die je spaart, meer waard wordt door de rente die je ontvangt.

3. Blootstelling aan marktrisico's verminderen

Door vroeg te beginnen met pensioensparen, kun je je blootstelling aan marktrisico's verminderen. Dit komt omdat je meer tijd hebt om eventuele marktverliezen te herstellen.

4. Het is nooit te vroeg om te beginnen

Er is een populaire financiële wijsheid die zegt: 'Het beste moment om te beginnen met investeren was 20 jaar geleden. Het op één na beste moment is nu.' Dit geldt ook voor pensioensparen. Hoe eerder je begint, hoe beter.

5. Belastingvoordelen

In veel gevallen biedt de overheid belastingvoordelen om mensen te stimuleren om te sparen voor hun pensioen. Door te profiteren van deze voordelen, kun je effectief meer van je inkomen behouden.

Pensioen sparen versus investeren

Bij het plannen van je pensioen is het belangrijk om te overwegen welke strategie het beste bij jou past. Hieronder vind je een tabel die het verschil tussen sparen en investeren voor je pensioen laat zien.

Pensioensparen Investeren voor pensioen
Risico Laag Hoog
Rendement Laag tot gemiddeld Gemiddeld tot hoog
Flexibiliteit Hoog Laag
Liquiditeit Hoog Afhankelijk van de investering
Minimal vereiste kennis Laag Hoog

Ongeacht de keuze die je maakt, het belangrijkste is om te beginnen met het opbouwen van je pensioen zo vroeg mogelijk. Tijd is echt jouw grootste bondgenoot als het om pensioensparen gaat.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.