4 fouten te vermijden bij het aanschaffen van verzekeringen

IIris 10 november 2023 07:07

Bij het aanschaffen van verzekeringen, of het nu gaat om een autoverzekering, inboedelverzekering of levensverzekering, kunnen er gemakkelijk fouten worden gemaakt. Deze fouten kunnen invloed hebben op de dekking die je krijgt en op de premie die je betaalt. Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en bewuste keuzes te maken. Hieronder bespreken we de 4 meest gemaakte fouten bij het aanschaffen van verzekeringen en hoe je deze kunt vermijden.

Fout 1: De goedkoopste verzekering kiezen

Veel mensen denken dat de goedkoopste verzekering de beste keuze is. Dit is echter niet altijd het geval. Bij het kiezen van een verzekering is het belangrijk om niet alleen naar de premie te kijken, maar ook naar de dekking en de voorwaarden. Een goedkope verzekering kan bijvoorbeeld een lagere dekking hebben, waardoor je bij schade alsnog veel kosten zelf moet betalen.

Hoe te vermijden? Vergelijk verschillende verzekeringen op basis van dekking en voorwaarden, niet alleen op prijs.

Fout 2: Niet genoeg onderzoek doen

Een andere veelgemaakte fout is dat mensen niet genoeg onderzoek doen voordat ze een verzekering afsluiten. Hierdoor kunnen ze een verzekering kiezen die niet bij hun situatie past. Bijvoorbeeld, als je een auto hebt die veel waard is, is het misschien beter om een allrisk verzekering af te sluiten in plaats van een WA-verzekering.

Hoe te vermijden? Doe voldoende onderzoek en overweeg je persoonlijke situatie voordat je een verzekering kiest.

Fout 3: Oververzekerd zijn

Sommige mensen sluiten te veel verzekeringen af of kiezen voor een te hoge dekking. Dit zorgt ervoor dat ze meer betalen dan nodig is. Het is belangrijk om alleen te verzekeren wat je echt nodig hebt en wat je zelf niet kunt dragen.

Hoe te vermijden? Evalueer regelmatig je verzekeringen om te zien of je nog steeds de juiste dekking hebt.

Fout 4: De kleine lettertjes niet lezen

De voorwaarden van een verzekering zijn vaak uitgebreid en complex. Veel mensen lezen deze niet volledig en kunnen daardoor voor verrassingen komen te staan. Het is belangrijk om de voorwaarden goed door te lezen zodat je weet waar je voor verzekerd bent.

Hoe te vermijden? Neem de tijd om de voorwaarden van de verzekering door te lezen. Vraag bij twijfel uitleg aan de verzekeraar of een onafhankelijk adviseur.

Fouten Hoe te vermijden
De goedkoopste verzekering kiezen Vergelijk verzekeringen op basis van dekking en voorwaarden
Niet genoeg onderzoek doen Doe voldoende onderzoek en overweeg je persoonlijke situatie
Oververzekerd zijn Evalueer regelmatig je verzekeringen
De kleine lettertjes niet lezen Lees de voorwaarden en vraag bij twijfel om uitleg

Het vermijden van deze fouten kan je helpen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen over je verzekeringen. Zo kun je zorgen voor de dekking die je nodig hebt, zonder te veel te betalen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.