3 veelvoorkomende pensioenplanningsfouten en hoe ze te vermijden

JJelle 12 oktober 2023 07:01

Een zorgeloze oude dag is afhankelijk van zorgvuldige pensioenplanning. Maar zelfs de beste plannen kunnen misgaan als je niet oplet. Hier zijn de drie veelvoorkomende pensioenplanningsfouten en hoe je ze kunt vermijden.

Fout 1: Te laat beginnen met plannen

Een van de grootste fouten die mensen maken is te laat beginnen met hun pensioenplanning. Hoe eerder je begint, hoe beter. Door vroeg te beginnen, kun je profiteren van het rente-op-rente effect en heb je meer tijd om je voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen.

Fout 2: Onderschatting van de levensverwachting

Veel mensen maken de fout door te kort te plannen. Met de huidige medische vooruitgang leven mensen langer dan ooit tevoren. Daarom is het belangrijk om genoeg geld opzij te zetten om jezelf te kunnen onderhouden tijdens je pensioenjaren.

Fout 3: Niet rekening houden met inflatie

Inflatie kan een grote impact hebben op je pensioenplanning. Zelfs een lage inflatie kan je koopkracht over de jaren flink verminderen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij je pensioenplanning.

Nu we de fouten kennen, hier zijn een paar tips om ze te vermijden:

  1. Begin zo vroeg mogelijk met plannen. Hoe eerder je begint, hoe meer tijd je hebt om je pensioen op te bouwen.
  2. Houd rekening met een lang leven. Plan voor minstens 20 jaar na je pensioenleeftijd.
  3. Houd rekening met inflatie. Zorg ervoor dat je investeringen de inflatie kunnen bijbenen.

Deze lijst is natuurlijk niet uitputtend, maar het is een goed startpunt om je te helpen deze veelgemaakte fouten in pensioenplanning te vermijden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.