10 eenvoudige manieren om te beginnen met beleggen

JJelle 29 september 2023 07:06

Beleggen kan een uitstekende manier zijn om je geld voor je te laten werken. Maar waar begin je? Hier zijn 10 eenvoudige manieren om te beginnen met beleggen.

1. Spaargeld

Als je nog geen spaargeld hebt, is dit de eerste stap op weg naar beleggen. Zorg ervoor dat je een noodfonds hebt voor onvoorziene uitgaven.

2. Doe onderzoek

Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om jezelf goed te informeren. Lees boeken over beleggen, volg een cursus of neem een financieel adviseur in de arm.

3. Kies een strategie

Er zijn veel verschillende beleggingsstrategieën. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een actieve strategie, waarbij je regelmatig aandelen koopt en verkoopt. Of een passieve strategie, waarbij je een breed scala aan aandelen koopt en die voor de lange termijn vasthoudt.

4. Begin klein

Als beginner is het een goed idee om klein te beginnen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het kopen van aandelen van bedrijven die je kent en begrijpt.

5. Diversifieer

Het is belangrijk om je investeringen te spreiden over verschillende sectoren en asset klassen. Dit kan je helpen om het risico te beheersen.

6. Beleggen in obligaties

Obligaties zijn een veiligere belegging dan aandelen. Ze kunnen een goede optie zijn voor beginnende beleggers.

7. Beleggen in onroerend goed

Onroerend goed kan een goede belegging zijn, vooral als je bereid bent om de tijd en moeite te nemen om het pand te onderhouden.

8. Beleggen in indexfondsen

Indexfondsen zijn een eenvoudige en goedkope manier om te beginnen met beleggen. Ze volgen een bepaalde index, zoals de S&P 500.

9. Beleggen in ETF's

ETF's zijn vergelijkbaar met indexfondsen, maar ze zijn flexibeler omdat ze gedurende de dag op de beurs verhandeld kunnen worden.

10. Gebruik een beleggingsapp

Er zijn veel beleggingsapps die het gemakkelijk maken om te beginnen met beleggen. Ze bieden vaak educatieve middelen om je te helpen leren over beleggen.

Hieronder vind je een tabel die de verschillende beleggingsopties en hun risiconiveaus samenvat.

Belegging Risiconiveau
Aandelen Hoog
Obligaties Laag
Onroerend goed Medium
Indexfondsen Laag
ETF's Laag

Onthoud dat beleggen altijd risico's met zich meebrengt. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en een duidelijke strategie te hebben voordat je begint.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.