10 belangrijkste beleggingstermen die je moet kennen

JJelle 3 augustus 2023 17:12

Wanneer je begint met beleggen, kan de financiële wereld best intimiderend zijn. Er zijn veel termen en jargons die op je af komen. Gelukkig, met een beetje hulp en uitleg, wordt het allemaal een stuk duidelijker. In dit artikel leer je de 10 belangrijkste termen die elke beginnende belegger moet kennen.

Rendement

Het rendement is de winst die je maakt op je investering. Het kan uitgedrukt worden in een percentage van je oorspronkelijke investering. Het rendement is een van de belangrijkste termen in beleggen.

Risico

Met risico bedoelen we de kans dat je verlies maakt op je investering. Hoger risico betekent meestal hoger potentieel rendement, maar ook hoger potentieel verlies.

Aandelen

Aandelen vertegenwoordigen eigendom in een bedrijf. Als je een aandeel koopt, wordt je in wezen een mede-eigenaar van dat bedrijf.

Obligaties

Obligaties zijn schuldpapieren uitgegeven door een bedrijf of overheid. Wanneer je een obligatie koopt, leen je eigenlijk geld aan de uitgever van de obligatie.

Dividend

Dividend is een uitbetaling die een bedrijf doet aan zijn aandeelhouders. Het wordt meestal uitgedrukt als een percentage van de aandelenprijs.

Koers

De koers van een financieel product zoals een aandeel of obligatie is de huidige marktprijs.

Kapitaal

Kapitaal is het geld dat je gebruikt om te beleggen. Het kan ook verwijzen naar de totale waarde van je beleggingen.

Portefeuille

Een portefeuille is de verzameling van alle investeringen die je hebt gedaan. Het kan een mix zijn van verschillende soorten investeringen zoals aandelen, obligaties en vastgoed.

Asset allocatie

Asset allocatie verwijst naar hoe je je beleggingsportfolio verdeelt over verschillende soorten investeringen om risico te beheren en rendement te maximaliseren.

Beurs

Een beurs is een marktplaats waar financiële producten zoals aandelen en obligaties worden verhandeld.

Nu je deze termen kent, ben je al een stuk verder op weg in de wereld van beleggen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.